Seats2Meet, Eindhoven Strijp-S

Thuis werken is niet altijd gemakkelijk. Dat geldt in ieder geval voor mij. Terwijl ik eigenlijk bezig wil en moet zijn met werkzaamheden voor mijn onderneming, is de verleiding om tussentijds bijvoorbeeld huishoudelijke taken te verrichten vaak niet te weerstaan. Een vol aanrecht, een wasmachine die met een weinig subtiele piep laat weten dat het programma klaar is, de noodzaak om boodschappen te doen en de minstens morele verplichting om voor het gezin een lekkere maaltijd te bereiden leiden me af. Als ik toegeef aan die verleiding blijft maar weinig tijd over voor het schrijven van stukken, het maken van presentaties en het bijhouden van mijn administratie. En om nu ergens kantoorruimte te gaan huren…

Gisteren heb ik op de website van Seats2Meet voor vandaag een werkplek in Eindhoven besproken. Vanuit Oirschot is de S2M-locatie op Strijp-S, een voormalig bedrijventerrein van Philips, het best bereikbaar. Bovendien heb ik iets met dit deel van Eindhoven. Het is een stukje industrieel erfgoed dat Philips de stad heeft nagelaten. Het gebied wordt nog volop gereconstrueerd maar is nu al een bijzondere plek om te vertoeven. Er staan veel markante gebouwen uit de eerste helft van de vorige eeuw: het Natuurkundig Laboratorium of NatLab, drie fabrieksgebouwen die samen ‘de hoge rug’ vormen, het Ketelhuis, de Machinekamer, het Klokgebouw, het Veemgebouw en het Glasgebouw. En te midden van dit industriĆ«le landschap staat de voormalige Apparatenfabriek met op de eerste verdieping de ruimtes van Seats2Meet.

Aangekomen op Strijp-S parkeer ik de auto op de Ir. Kalffstraat, een zijstraat van de Torenallee waaraan Seats2Meet is gevestigd. Het is betaald parkeren maar ik heb gelukkig een parkeer-app. Ik moet ongeveer 100 meter lopen naar mijn werkplek van die dag.

Aangekomen bij de receptie van Seats2Meet word ik hartelijk verwelkomd. Ik teken de presentielijst en mijn oog valt direct op de naam van een oud-collega. Ik ben blij verrast.
Na een rondleiding door de verschillende ruimtes schuif ik aan bij die ‘oude bekende’. Van werken komt het eerste uur nog niet veel…

Eenmaal bijgepraat, kies ik een werkplek voor die dag en ga ik aan de slag. Er hangt een relaxte sfeer. Ik schat dat er zo’n dertig mensen zitten te werken, verspreid over verschillende ruimtes. En ondanks een bijeenkomst met zo’n 150 deelnemers in een andere ruimte, is het tamelijk rustig. De hele dag kan er koffie gedronken worden en ook de lunch wordt door Seats2Meet verzorgd.

Maar… het is als Robert A. Heinlein al zei in zijn roman The Moon Is a Harsh Mistress: “There ain’t no such thing as a free lunch”! Bij Seats2Meet betaal je met ‘sociaal kapitaal’. Dat houdt in dat verondersteld wordt dat je bereid bent je kennis te delen met anderen. Wat een fantastisch concept!

Als ik om drie uur naar huis toe ga, ben ik erg tevreden over de hoeveelheid werk die ik heb verricht en enthousiast over de omgeving waarin ik heb gewerkt en de contacten die ik had. Eenmaal thuis ruim ik het volle aanrecht op en maak ik de wasmachine leeg. Nog gauw even boodschappen doen en een lekkere maaltijd bereiden.

Oirschot, 17 april 2015